Tel: +385(0)912051224 mbsportpula@gmail.com

Podmazivanje i “coating” (premaz)

Podmazivanje i “coating” (premaz)


Kad se govori o podmazivanju, koja je razlika između aditiva i tretmana premazom… ?

… ulje kao mazivo je mješavina sastavljena od baza koje mogu biti mineralnog porijekla, sintetičke ili polu-sintetičke prirode, te skupine aditiva: disperzivnih, antioksidantnih, deterdžentnih, antikorozivnih, ne-pjenećih, korektora viskoznosti i tako redom. Ulijevanje dodatnih aditiva zbraja se sa već postojećima a time se mijenjaju i karakteristike maziva. Glavna uloga ulja je podmazivanje pokretnih dijelova koji se međusobno dodiruju; međutim, u nekim se trenucima mehanički dijelovi nađu bez imalo ulja:
– u trenutku paljenja motora trenje i trošenje su jako izraženi a posljedica je jako habanje (niske temperature naglašavaju taj problem),
– na visokim temperaturama, ulje se razrijedi i gubi sposobnost podmazivanja,
– kod naglih promjena težišta prekida se dinamički film podmazivanja.
U ovim trenucima dolazi do kontakta metala na metal, koji stvara jaka trenja i kao neminovnu posljedicu – velike potrošnje.
Kako bi se doskočilo ograničenjima tekućih maziva, kod temperatura i kod izdržljivosti na pritisak i otišlo korak dalje u performansama, posežemo za „COATING“-om odnosno površinskom premazu metalnih površina.
„Coating“ pomaže klasičnoj lubrifikaciji. To je tretman koji čini površine auto-lubrificirajućima jamčeći pritom, i u kriznim trenucima lubrifikacije (boundary lubrification), da se metalni dijelovi u pokretu ne dodiruju. Iz tog proizlazi da su metali, čak i u slučajevima smanjene lubrifikacije ili nepostojanja dinamične lubrifikacije, zaštićeni od trošenja.
Najbolji materijal u ovim situacijama je politetrafluoretilen (PTFE).
„Coating“ udvostručuje izdržljivost na visokim temperaturama, poboljšava kompresiju i jačinu, smanjuje buku, potrošnju ulja i zagađujuće emisije plinova: – udvostručuje vijek trajanja motora -. Techim Sintoflon posjeduje tridesetogodišnji know how na području premaza površina nanotehnološkim rješenjima protiv trošenja metala.
Tretmani za premaz metalnih površina Sintoflon pomiču granice u suzbijanju trenja.
Tretmani premaza protiv trenja za sve mehaničke dijelove, aditivi za gorivo i još mnogo toga za Vaš automobil.

… Koje su prednosti tretmana premaza u svrhu suzbijanja trenja… ?

… mnogi misle da su prednosti samo veće performanse, ali, to je, zapravo, samo jedan od aspekata. Glavni cilj je smanjiti trenje a time i zaštititi protiv trošenja, odnosno produljiti trajanje i to u najboljim mogućim uvjetima mehaničke organe koji su izloženi trenju. Premaz za zaštitu od trenja donosi čitav niz sekundarnih prednosti: štednja energije koja se inače troši na trenje, smanjenje temperature, manja potrošnja, smanjena curenja, veći okretni moment, što opet znači bolju kompresiju i izgaranje, smanjenje emisije štetnih plinova, produljeno trajanje lubrifikacijskih ulja.
Premaz u svrhu suzbijanje trenja (na bazi PTFE-a) je osnova svih naših tretmana odnosno proizvoda koji su namijenjeni lubrifikacijskim sistemima: motora, mjenjača, diferencijala, hidrauličkih potezača ventila i hidrauličkih sistema, klima uređaja itd. pa sve do sprejeva, masti, paste za sklapanje motora.
Sintoflon proizvodi mnogo proizvoda koji su namijenjeni gorivima a s različitom svrhom među kojima su: povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje zagađujućih plinova, pospješivanje rada i čišćenje FAP-filtera, itd. Zaokružuju ponudu razni servisni proizvodi te tretmani za čišćenje i uljepšavanje unutrašnjosti i karoserije Vašeg automobila.